syndroneonline.com
Schwabin mukaan on myös viitteitä siitä, että liikasaanti lisäisi esimerkiksi sydän- ja verisuonitautiriskejä ja haimasyöpää. "Suomessa D-vitamiinikeskustelua pyörittävät ne, jotka haluavat hirveän isoja D-vitamiinimääriä. Joudun joskus sanomaan potilaillekin, että nyt pitää jättää D-vitamiinivalmiste pois, koska muuten sitä tulee liikaa. "
Ikäryhmä Suositeltava kokonaissaanti a Lisätarve D-vitamiinivalmisteesta (ruoasta saatavan D-vitamiini lisäksi) 2 vk–12 kk 10 mikrog / vrk 2–10 mikrog / vrk ympäri vuoden b 1 vuotta 10 mikrog / vrk ympäri vuoden 2–17 vuotta 7, 5 mikrog/vrk ympäri vuoden 18–60 vuotta 10 mikrog / vrk tarvittaessa c 61–74 vuotta yli 75-vuotiaat 20 mikrog / vrk 20 mikrog / vrk ympäri vuoden d Raskaana olevat ja imettävät naiset a Suositeltava kokonaissaanti tarkoittaa valmiista ruoasta sekä mahdollisista valmisteista yhteensä saatavaa D-vitamiinimäärää. b Riippuen äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen käyttömäärästä. Katso seuraava taulukko. c Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka–maaliskuu). d Pienempi annos (10 μg/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa. D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus imeväisikäisillä Imeväisikäiset 2 vko-12 kk Lisätarve D-vitamiinivalmisteesta Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta / vieroitusvalmistetta* Lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta / vieroitusvalmistetta * 6 mikrog / vrk ympäri vuoden Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta / vieroitusvalmistetta* 2 mikrog / vrk ympäri vuoden *Äidinmaidonkorvikkeen / vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.
Kalanmaksaöljy, D-, A- ja E-vitamiini Möller Kalanmaksaöljyn sisältämän omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin lisäksi se sisältää myös E- ja A-vitamiinia, joista jälkimmäinen on erityisen tärkeä näkökyvylle ja vastustuskyvylle. E-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä on suojata soluja hapettumisstressiltä. D-vitamiinin lähteet D-vitamiinia löytyy pääasiassa samoista elintarvikkeista kuin omega-3-rasvahappojakin. Näitä ovat esimerkiksi rasvaiset kalat, mäti ja kalan maksa. Elintarvikkeiden lisäksi D-vitamiinia saadaan myös hieman erikoisemmasta lähteestä, nimittäin auringosta! Ihon altistuessa auringon UV-säteille, kehossa käynnistuu D-vitamiinin valmistusprosessi kolesterolin ja UV-säteiden avulla. D-vitamiini on ainut vitamiiniksi luokiteltu kemiallinen aine, jota elimistö pystyy tuottamaan itse. Aurinko D-vitamiinin lähteenä Auringosta saatavaan D-vitamiiniin liittyy useita tekijöitä, kuten fyysinen sijainti, kellonaika, vuodenaika, ihonväri sekä muut tekijät. Suomalaisille riittävän D-vitamiinin saaminen auringosta osoittautuu ongelmalliseksi jo maantieteellisesti.
D-vitamiinipitoisuus saadaan selville verikokeella mittaamalla kalsidioli-niminen D-vitamiinin muoto [25-hydroksi D-vitamiini eli (25(OH)D)]. Veren kalsidioli-pitoisuus ilmoitetaan käyttäen yksikköä ng/ml (nanogramma millilitrassa) tai nmol/l (nanomooli litrassa). 1 ng/ml = 2, 5 nmol/l. Veren D-vitamiinipitoisuuden viitearvoista ei kuitenkaan olla kansainvälisesti päästy yhteisymmärrykseen. Lääkärikirja Duodecimin mukaan normaalit Suomessa käytettävät kalsidiolin viitearvot ovat 40-80 nmol/L. Ruotsalaisen Internetmedicin-sivuston mukaan puhutaan D-vitamiinin puutteesta kun veren kalsidioli-pitoisuus on alle < 20-25 nmol/l. Tavoiteltava hyväksyttävä D-vitamiinipitoisuus mitattuna kalsidiolina on 50 nmol/l ja optimaalinen pitoisuus 75 nmol/l. Oman D-vitamiinipitoisuuden voi helposti käydä mittauttamassa ainakin yksityisellä palveluntarjoajalla. Onko veren D-vitamiinipitoisuudella ja pahenemisvaiheilla yhteys? Keuhkoahtaumatauti Vastikään julkaistussa suuressa suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin keuhkoputkien ahtautumisen (obstruktio) ja alhaisen veren D-vitamiinipitoisuuden lisäävän kuolleisuuden riskiä, toisistaan riippumatta.
Kuvaus Lapset tarvitsevat D-vitamiinia kasvuun Luusto ja hampaat kasvavat ja vahvistuvat lapsuuden ja nuoruuden aikana. D-vitamiini on luuston rakennusaineen kalsiumin lisäksi olennainen vahvan luuston ja hampaiden muodostuksessa, sillä D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä, sekä luuston ja hampaiden pysymistä normaalina. Lapsen kasvua auttaa myös hyvä vastustuskyky. D-vitamiini hyödyttää immuunijärjestelmän (eli kehon puolustusjärjestelmä bakteereita ja viruksia vastaan) normaalia toimintaa. Lapsille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden Kesällä lapset saavat auringonvalossa ihon kautta D3-vitamiinia. Ravinnossa D3-vitamiinia on vain kalassa, kananmunan keltuaisessa, D-vitamiinilla täydennetyissä maidossa ja maitotaloustuotteissa ja margariineissa. Talvisaikaan D-vitamiinin saanti pelkästään ruuasta voi lapsilla jäädä vajavaiseksi, jos lapsi syö vähän tai ei lainkaan kalaa tai jos maidon ja muiden maitotuotteiden käyttö on vähäistä. Lasten D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 0-vuotiaasta alkaen 10 µg.
Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D3-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia. Lähde: Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014, 2018 D-vitamiinin saannille asetetut turvallisen saannin ylärajat: Turvallisen saannin raja Lapset 0-6 kk* 25 mikrog / vrk Lapset 6-12 kk* 35 mikrog / vrk Lapset 1-11 vuotiaat** 50 mikrog / vrk Nuoret ja aikuiset** 100 mikrog / vrk * Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arviointi (EFSA, 2018) ** Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2012
Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua tuotteisiin. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen affiliatelinkkini kautta saan siitä pienen komission. Komissiolla ylläpidän tätä blogia. Kiitos avustasi. Suosittelen vain tuotteita joita olen itse käyttänyt ja todennut toimiviksi.
Otan sitä 2-3 tippaa päivässä, se on annos joka vastaa 50-75 μg D-vitamiinia. Käyttö on todella helppoa, tiputan haluamani määrän tippoja vesilasilliseen ja juon. Jos olen tosi tarkka niin saatan maistaa oliiviöljyn maun, mutta se ei ole mitenkään häiritsevä sillä määrä on niin pieni. Plussat Helppo niellä juoman/ruoan mukana, voi sekoittaa mihin tahansa juomaan tai ruokaan Lähes mauton Riittoisa pullo (edullinen), riittää 2 tipan päiväannoksella noin 500 päivää! Miinukset Annostelutarkkuus – välillä tulee enemmän tippoja kuin oli tarkoitus, tippojen koko vaihtelee ainakin silmämääräisesti katsottuna Ei niin käytännöllinen jos lähtee matkalle, koska lasipullo Toinen D-vitamiinituote, joka minulla on käytössä edellä mainitun nestemäisen tuotteen rinnalla on tämä kapselimuotoinen valmiste. Tätä käytän kun olen matkoilla. Plussat Vegaaninen 1 kapseli päivässä riittää, vastaten 75 μg eli 3000 IE D-vitamiinia Kapseli on helppo avata ja sisällön voi sekoittaa ruokaan/juomaan Miinukset Kapseli on suurikokoinen, ei sovi jos nielemisvaikeuksia Osa tällä sivulla olevista linkeistä on affiliatelinkkejä.
Oliko tästä hyötyä? Kyllä Ei
D-vitamiini kalanmaksaöljyssä Monet tietävät, että kalanmaksaöljy on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde. Mutta tiesitkö, että lusikallinen kalanmaksaöljyä kattaa myös päivittäisen D-vitamiinin tarpeen? Päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus 1-75 vuotiaille henkilöille on 10 μg (mikrogrammaa), ja yli 75-vuotiaille henkilöille saantisuositus on kaksinkertainen, 20 μg. Kalanmaksaöljyn ja D-vitamiinin tärkeys Rasvaliukoisella D-vitamiinilla on tärkeä rooli luuston rakennusaineen, kalsiumin, optimaalisessa imeytymisessä. D-vitamiini osallistuu siten myös luuston uusiutumiseen läpi elämän. Pitkäaikainen D-vitamiinin puutos saattaa aikuisilla johtaa osteomalasiaan ja lapsilla riisitautiin, jonka vuoksi riittävä D-vitamiinin saanti on erittäin tärkeää. LUE MYÖS: Kuinka paljon Möller Kalanmaksaöljy sisältää D-vitamiinia? Yksi teelusikallinen (5 ml) Möller Kalanmaksaöljyä sisältää 10 μg D-vitamiinia, joka vastaa täsmälleen 1-75-vuotiaiden henkilöiden päivittäistä saantisuositusta. D-vitamiinin saantisuositus 0-6 kk vanhoille sylilapsille on 5 μg ja yli 75-vuotiaille henkilöille saantisuositus on 20 μg.