syndroneonline.com
Tutustu SLURP kahvielämykseen tästä
KAHVI ja KAHVILAKULTTUURI Kahvi on Coffea- sukuisen kahvipensaan siemenistä, kahvipavuista, valmistettu piristävä juoma. Kahvi luetaan nautintoaineisiin, eli sen juominen tuottaa ihmiselle nautintoa. Kahvipensaat ovat alunalkaen kotoisin Etiopiasta, mutta niitä viljellään nykyisin useissa maissa päiväntasaajan molemmin puolin. Huomattavin kahvintuottajamaa nykyisin on Brasilia ja myös monissa muissa Latinalaisen Amerikan maissa kahvi on tärkeä viljelystuote. Sadon kypsyttyä kahvimarjat, punaiset ja mehevät luumarjat, korjataan ja kuoritaan. Marjojen sisältämä maito poistetaan ja siemenet kuivataan ja lajitellaan. Kahvipavut paahdetaan ja lajitellaan sitten kuluttajamaissa. Arabiankahvin hedelmiä eli marjoja, joiden sisältä löytyy kahvipapuja, jotka sitten kuivataan ja paahdetaan. Jokaisesta kahvipensaan marjasta saadaan kaksi kahvipapua. Kahvilajit on luokiteltu kolmeen erilaiseen tyyppiin ja ne ovat arabiankahvi eli arabica, robusta-kahvi eli kongonkahvi ja liberiankahvi eli liberica.
Siksi kahvisadot ovat myös luotettavampia. Tunnista Robusta: Voimakkaampi Hivenen kitkerä Pähkinäinen Parempi crema (italialaisen espresson ruskea vaahto) Enemmän kofeiinia ja antioksidantteja Miksi kahvi paahdetaan? Niin tärkeitä kuin kahvilaji ja alkuperä ovatkin, kahvikupillista ei voi valmistaa raaoista pavuista. Vasta kun ne on paahdettu, pavuista tulee tuntemaamme kahvia. Paahtamisen aikana vihreät kahvipavut vaihtavat väriä, paisuvat ja paukkuvat. Väri vaihtuu vihreästä keltaiseen ja muuttuu lopulta paahdosta riippuen ruskeaksi tai mustaksi. Mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä kitkerämmäksi sen maku muuttuu, mutta siitä tulee myös voimakkaampi, syvempi ja aromikkaampi. VAALEAPAAHTOISET Mieto ja paahdetun viljan makuinen. Kevyt runko, runsashappoinen. KESKIPAAHTOISET Vankempi runko, vähemmän hapokkuutta. Usein hedelmäinen ja makea. TUMMAPAAHTOISET Voimakkain ja syvin, maku voi olla maanläheinen tai makean suklainen. Taika on valmistustavassa Kun haluaa löytää itselleen täydellisen kahvikupillisen, seuraava vaihe – papujen viljelyn, poimimisen ja paahtamisen jälkeen – on aivan yhtä tärkeä.